Blote voeten in schoenen?

Kan ik met mijn blote voeten in schoenen bij nagel- of huidschimmel?      

Een droge nagel of huid is de grootste vijand van alle schimmels. Zonder vocht kunnen schimmelsporen niet kiemen en kan een bestaande nagel- of huidschimmel zich niet verder uitbreiden. Daarom geldt voor nagel- of voetschimmel: hoe droger de voet, hoe beter.

Droge voeten belangrijk!

Droge voeten zijn, vooral in de zomer, voor veel mensen een probleem. Wanneer bijvoorbeeld transpiratievocht niet direct kan verdampen of door sokken geabsorbeerd wordt, biedt het schimmelsporen een ideale voedingsbodem.

Vooral dichte schoenen of schoenen van nylon of plastic, moeten daarom in de warme maanden nooit zonder sokken gedragen worden. Sokken van synthetische materialen zijn niet voldoende absorberend. Deze voeren het vocht van de voet onvoldoende af. Beter is het daarom sokken van 100% katoen te dragen. Deze ook regelmatig op minstens 60% te wassen om de schimmelsporen te doden.

Sokken in zomerschoenen?

Wie sokken in zomerschoenen niet erg modieus vindt, kan ook katoenen kousenvoetjes dragen die alleen de tenen en de voetzolen bedekken. Daar vindt de meeste zweetafscheiding aan de voeten plaats. Zo blijven de voeten droog en de sokken blijven in de wijder uitgesneden zomerschoenen onzichtbaar.

Sandalen en blote voeten.

Modebewuste mensen willen niet graag met sokken in een sandaal worden gezien. Sandalen dragen is bij een schimmelaandoening is wel aan te bevelen. Er komt er veel lucht bij de voethuid en nagels blijven droog.

Herbesmetting door schimmelsporen voorkomen

De keerzijde van blote voeten in schoen is het gevaar voor herbesmetting door eeltschilfers. Daarin kunnen schimmelsporen maandenlang overleven.

Blote voeten in schoenen betekent meer contact met eeltschilfers dan wanneer men de sokken draagt. Wil men toch schoenen zonder sokken dragen, moeten de schoenen regelmatig gedesinfecteerd worden. Gebruik vooral geen desinfektiesprays. Hiermee wordt juist de vochtigheid in de schoen verhoogd. Dit moet nu juist worden voorkomen. Schimmelpoeder biedt daarom meer bescherming om herbesmetting te voorkomen.

Het is aan te bevelen de sandalen na het dragen met een vochtige doek af te nemen. Ook de onderkant van de banden dienen te worden schoongemaakt om alle schimmel geïnfecteerde schilfers te verwijderen. Zo wordt de kleinste mogelijkheid van herbesmetting gereduceerd. Daarna de sandalen goed laten drogen.